ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επικαιρότητα
Φυσικό αέριο: Νέο «όχι» για πλαφόν στις τιμές από την Κομισιόν
Ημερομηνία: 8 Νοεμβρίου 2022 11:45:00


Nέο μήνυμα ότι δεν θεωρεί πρόσφορη την επιβολή πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Κομισιόν παρουσίασε την ανάλυση των πιθανών μέτρων για τον περιορισμό των τιμών αερίου σε χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των χωρών – μελών στις Βρυξέλλες. To Bloomberg αναφέρει ότι η Κομισιόν προκρίνει ένα σχέδιο που θα εξαπλώσει χρονικά το αυξημένο κόστος, χωρίς να εξηγεί τι σημαίνει αυτό. Αύξηση της τιμής στα 117 ευρώ η μεγαβατώρα Η τιμή των συμβολαίων για παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο αυξανόταν σήμερα πριν τις 11 κατά 6,7% στα 117 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν κατά την πρόσφατη σύνοδό τους από την Κομισιόν να επεξεργασθεί μέτρα, μεταξύ των οποίων και έναν δυναμικό διάδρομο τιμών στις συναλλαγές αερίου, και να παρουσιάσει νομοθετικές προτάσεις.

Τα μπρος - πίσω της Κομισιόν


Μία σειρά χωρών – με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ελλάδα – πιέζουν σθεναρά για τον περιορισμό της τιμής του αερίου. Η Κομισιόν, η οποία ήταν αντίθετη σε παρεμβάσεις στην αγορά, υποχώρησε στις πιέσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, προτείνοντας ένα έκτακτο πακέτο μέτρων που θα οδηγούσε σε μία ρύθμιση για τον περιορισμό των αυξήσεων τιμών TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο, ο κύριος δείκτης των οποίων αποτελεί το μέγεθος αναφοράς για όλες τις συναλλαγές αερίου στην Ευρώπη.

Τα μπρος – πίσω της Κομισιόν μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μία γρήγορη συμφωνία των χωρών της ΕΕ για το πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την αποφυγή ακραίας μεταβλητότητας σε ενεργειακά παράγωγα και για τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με διπλωμάτες. Στις 24 Νοεμβρίου η νέα σύνοδος υπουργών Ενέργειας Η νέα σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στην οποία θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία στην πρόταση της Κομισιόν, είναι προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου. Το σχέδιο της Κομισιόν επικρίθηκε από την ομάδα των χωρών που θέλουν την επιβολή πλαφόν, αλλά είχε τη στήριξη της Γερμανίας και της Ολλανδίας.