ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επικαιρότητα
Εμβόλιο Pfizer - BioNTech: Ζητούν επείγουσα αδειοδότηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων
Ημερομηνία: 19 Νοεμβρίου 2020 13:07:29


Η Pfizer και η BioNTech αύριο Παρασκευή αναμένεται να υποβάλλουν αίτημα επείγουσας αδειοδότησης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, για το εμβόλιο που αναπτύσσουν κατά της λοίμωξης COVID-19.
Τουλάχιστον αυτό ανέφερε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν.

 
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο εταίροι θα υποβάλλουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση αδειοδότησης μετά την χθεσινή ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του BNT162b1, που δείχνουν ότι είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, ακόμα σε ηλικιωμένα άτομα, ενώ δεν προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο κ. Σαχίν είπε ότι η διαδικασία της έγκρισης και της διανομής του εμβολή θα έχει ξεκινήσει πριν τα τέλη του 2020. «Όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας και αυτό σημαίνει ότι η COVID-19 μπορεί να καταστεί εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο ήδη από το πρώτο μισό του 2021», εκτίμησε.

 
Σχολιάζοντας πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει η αξιολόγηση της αίτησης από την αρμόδια επιτροπή του FDA είπε ότι «μπορεί να δοθεί έγκριση ή κατά περίπτωση αδειοδότηση εντός του 2020, πράγμα που θα βοηθήσει να ξεκινήσουμε την αποστολή των πρώτων δόσεων πριν το τέλος της χρονιάς», αποφεύγοντας ωστόσο χρονικά να καθορίσει πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία για να εκδοθεί η απόφαση του ρυθμιστικού φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η AstraZeneca δημοσίευσε αποτελέσματα για το δικό της εμβόλιο στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, τα οποία δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Τη Δευτέρα η Moderna είχε ανακοινώσει αποτελεσματικότητα 94,5% του δικού της εμβολίου στην πρόληψη της νόσου COVID-19.