ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επικαιρότητα
Μπορέλ: Η ΕΕ είναι πλήρως αλληλέγγυα προς Ελλάδα και Κύπρο -Ευρωβουλευτές ζήτησαν αυστηρά μέτρα κατά της Αγκυρας
Ημερομηνία: 15 Σεπτεμβρίου 2020 13:23:45


Ενα νέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτειρκή πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο και κάλεσε την Αγκυρα να προβεί άμεσα σε ενέργειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτες τις προκλητικές ενέργειες που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι.
«Εχθρός της Ευρώπης ο Ερντογάν»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Μπορέλ υποστήριξε ότι και ο ίδιος εργάστηκε προς την κατεύθυνση της εκκίνησης διαλόγου με την Τουρκία και περιέγραψε ως θετικό βήμα τη διακοπή των ερευνών του Oruc Reis. Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι επείγουσα και απαιτεί συλλογική δράση, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες.

Σε εκείνο το σημείο υπενθύμισε ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας και τη Κύπρου:

«Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η άμεση αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για την επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, που είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις»

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως «εχθρό της Ευρώπης» και ζήτησαν αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, την εργαλειοποίηση του προσφυγικού και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.