ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επικαιρότητα
Κοντά στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού
Ημερομηνία: 31 Ιουλίου 2020 08:32:00


Ο εφιάλτης του κορωνοϊού γίνεται πιο έντονος στην Ευρώπη. Την στιγμή που ο ΠΟΥ χτυπά καμπανάκι για τη μεταδοτικότητα των νέων που συχνά είναι ασυμπτωματικοί και η ΕΕ ανησυχεί για έλλειψη από σύριγγες -όταν βρεθεί εμβόλιο- πολλές ευρωπαϊκές χώρες , όπως η Ισπανία και η Σερβία, σημειώνουν ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων, ενώ η Ισλανδία και η Ολλανδία παίρνουν νέα μέτρα. Εντονη η ανησυχία στην Κύπρο όπου σε δειγματοληπτικό έλεγχο βρέθηκαν 6 θετικά κρούσματα. Ο μέσος όρος επτά ημερών της Γαλλίας για τις νέες υποθέσεις Covid-19 έχει αυξηθεί πάνω από το όριο των 1.000 για πρώτη φορά από το πρώτο εξάμηνο του Μαΐου, όταν μείωσε το κλείδωμα

Ισπανία: Πάνω από 1.000 κρούσματα

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν στο έδαφός της πάνω από 1.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, συνολικά 1.229. Ο αριθμός αυτός συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων από τις 21 Ιουνίου, όταν οι αρχές ήραν τα μέτρα καραντίνας σε όλη τη χώρα.

Τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 285.430. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 2.789 σε σύγκριση με τη χθεσινή καταμέτρηση και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα από τα τεστ αντισωμάτων στα οποία υποβλήθηκαν άνθρωποι οι οποίοι ενδέχεται να έχουν ήδη αναρρώσει από την ασθένεια.

Ισλανδία: Δύο νέες εστίες, νέα μέτρα

Έπειτα από σχεδόν τρείς μήνες σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων που λήφθηκαν για την παρεμπόδιση της διασποράς της Covid-19, η Ισλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί σκληραίνοντας κυρίως τους περιορισμούς όσον αφορά τις συναθροίσεις, μετά την επανεμφάνιση μολύνσεων στη χώρα από τουλάχιστον δύο εστίες.

Εδώ και μια εβδομάδα, 28 από τα 31 νέα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν στο νησί του Βορείου Ατλαντικού συνδέονται με εσωτερική μετάδοση στη χώρα, κυρίως στην πόλη λιμάνι 'Ακρανες, περίπου 50 χλμ από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. Μια εισαγωγή στο νοσοκομείο, η πρώτη από τα μέσα Μαΐου, καταγράφηκε επίσης την Τετάρτη.

"Πρέπει να δράσουμε γρήγορα", δήλωσε η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενίσχυση των περιορισμών στις συναθροίσεις: το όριο από τα 500 άτομα θα ξαναπεράσει στα 100, και η τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων που έγινε απλή προαιρετική σύσταση από τις 22 Μαΐου ξαναγίνεται υποχρεωτικός κανόνας. Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε μέσα μεταφοράς, εσωτερικές πτήσεις, πορθμεία, κομμωτήρια ή οπουδήποτε κριθεί απαραίτητο για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Στα σύνορα όπου όλοι οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλλονται σε διαγνωστική εξέταση για να αποφύγουν την καραντίνα, κυρίως στο διεθνές αεροδρόμιο του Κέφλαβικ, κύριο σημείο εισόδου στη χώρα, οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί για δέκα ημέρες ή περισσότερο θα πρέπει να ξαναπεράσουν ένα δεύτερο διαγνωστικό τεστ τέσσερις με έξι ημέρες μετά την άφιξή τους.

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή, 31 Ιουλίου για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Η Ισλανδία έχει καταγράψει 1.872 κρούσματα κορωνοϊού από την αρχή της επιδημίας, από τα οποία 39 είναι ενεργά σήμερα και έχουν απομονωθεί. Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Υποχρεωτική μάσκα σε Άμστερνταμ και Ρότερνταμ 

Οι ολλανδικές πόλεις Άμστερνταμ και Ρότερνταμ ανακοίνωσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πιο πολυσύχναστους χώρους, όπως η διάσημη Κόκκινη Συνοικία, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

H αρμόδια κυβερνητική ομάδα για τη διαχείριση της πανδημίας είχε κρίνει μη απαραίτητη την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα, αφήνοντας ωστόσο στις αρχές των περιφερειών την ελευθερία να λάβουν το μέτρο αυτό.

Μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία είναι μια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που ακόμη αντιτίθενται στη γενικευμένη χρήση μάσκας.

Οι υγειονομικές αρχές του Άμστερνταμ, ωστόσο, εξέδωσαν διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική από τις 5 Αυγούστου στους πιο πολυσύχναστους χώρους, ανάμεσά τους η Κόκκινη Συνοικία και οι φωταγωγημένες με κόκκινο νέον βιτρίνες της στις οποίες προβάλλουν εργάτριες του σεξ.

Η συνοικία αυτή είχε ξανανοίξει την 1η Ιουλίου έχοντας παραμείνει σχεδόν τρεις μήνες κλειστή λόγω της πανδημίας Covid-19.

Στην πόλη λιμάνι του Ρότερνταμ θα είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις εμπορικές συνοικίες και στα εμπορικά κέντρα από τις 5 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση των αρχών, 53.000 κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα, από τα οποία 6.145 θάνατοι.