ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επικαιρότητα
ΝΑΤΟ: Κοινό ανακοινωθέν υιοθέτησαν οι "29"
Ημερομηνία: 4 Δεκεμβρίου 2019 15:35:00


Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν σήμερα, στο τέλος της συνόδου κορυφής για την 70ή επέτειο του οργανισμού που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες, κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δηλώνουν την "αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή" τους.

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην "απειλή" που συνιστούν "οι επιθετικές ενέργειες" της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά "αμυντική" και "δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα".

Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Αύξηση δαπανών

"Είμαστε αποφασισμένοι να μοιραστούμε τα κόστη και τις ευθύνες της αδιαίρετης ασφάλειας μας", υπογραμμίζουν οι ηγέτες στο ανακοινωθέν, επισημαίνοντας ότι "συνεχίζουμε να ενισχύουμε την ατομική και συλλογική μας ικανότητα να αντισταθούμε σε όλες τις πιθανές απειλές. Σημειώνουμε καλή πρόοδο. Πρέπει και θα κάνουμε περισσότερα".

Ρωσία - τρομοκρατία

"Οι επιθετικές δράσεις της Ρωσίας συνιστούν απειλή στη βορειοατλαντική ασφάλεια", αναφέρουν οι ηγέτες και προσθέτουν: "η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της παραμένει μια επίμονη απειλή για όλους μας. Κρατικοί και μη κρατικοί φορείς απειλούν την παγκόσμια τάξη. Η αστάθεια εκτός των συνόρων μας συμβάλει επίσης στην αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης. Αντιμετωπίζουμε ηλεκτρονικές και υβριδικές απειλές".

Κίνα

Στη πρώτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ που εστιάζει στην αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της Κίνας, οι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας στέλνουν το μήνυμα ότι θα μείνουν ενωμένοι απέναντι στο Πεκίνο. 

"Αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή και οι διεθνείς πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις, τις οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού ως Συμμαχία", αναφέρουν.

Αναφορά στη Βόρεια Μακεδονία

Ειδική αναφορά γίνεται στη Βόρεια Μακεδονία για την οποία οι ηγέτες σημειώνουν ότι "είναι  εδώ μαζί μας σήμερα και σύντομα θα είναι το νεότερο μας μέλος".

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι ενισχύεται η συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και υπάρχει πλέον πρωτοφανής πρόοδος στη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ε.Ε.

Ασφάλεια τηλεπικοινωνιών - 5G

Οι ηγέτες υπογραμμίζουν τέλος τη δέσμευση τους "να διασφαλίσουν την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και αυτό αφορά και το 5G, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα".

Διάστημα - κυβερνοχώρος

"Έχουμε ανακηρύξει το διάστημα επιχειρησιακό πεδίο για το ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τη σημασία του στην ασφάλεια μας και στην αντιμετώπιση προκλήσεων ασφάλειας, ταυτόχρονα με το σεβασμό του διεθνούς δικαίου", επισημαίνουν οι ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν.

Ταυτόχρονα, στρέφουν την προσοχή τους και στις ηλεκτρονικές και υβριδικές επιθέσεις: "Ενισχύουμε τα εργαλεία για την αντίδραση μας σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο καθώς και την ικανότητα μας να προετοιμαστούμε για αποτροπή και άμυνα έναντι υβριδικών επιθέσεων που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τις κοινωνίες μας", αναφέρουν.