ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επικαιρότητα
Συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν
Ημερομηνία: 4 Δεκεμβρίου 2019 15:02:00


Συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, σήμερα.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τη σημασία να εκπληρώνει η Τουρκία  τις δεσμεύσεις στη Συμμαχία, την περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων με την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου στα 100 δισ. δολάρια, τις προκλήσεις τις περιφερειακής ασφάλειας και την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου».

 

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ από το Λονδίνο χθες, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσιγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απόφαση της Τουρκίας να να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot. «Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν δικαιολογώντας τον ΝΑΤΟϊκό του σύμμαχο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε στο Λονδίνο έτοιμος να υπερασπιστεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Συμμαχία. Δεν δίστασε μάλιστα να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση για την Τουρκία με τον Γάλλο ομόλογό του μπροστά στις κάμερες χθες όταν ο Εμανουέλ Μάκρον άσκησε κριτική στην Άγκυρα για τη στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικό σύστημα S-400 .

«Τώρα πολεμούν εναντίον εκείνων που πολεμούν μαζί μας, που πολέμησαν μαζί μας, στο πλευρό μας, εναντίον του ΙSIS, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος για την Τουρκία. Και διερωτήθηκε εάν η Τουρκία θα μπορούσε να μείνει στο ΝΑΤΟ ενώ έχει επιλέξει τους ρωσικούς S-400. Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τα περί ευθύνης του προκατόχου του, που που έστρεψε τον Ερντογάν προς τη Μόσχα, αρνούμενος να πωλήσει στην Τουρκία το πυραυλικό σύστημα Patriot.