ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επικαιρότητα
Γιούνκερ - Τζόνσον ανακοίνωσαν συμφωνία για το Brexit
Ημερομηνία: 17 Οκτωβρίου 2019 13:12:42


Eχουμε μία συμφωνία, υπάρχει συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γιούνκερ τόνισε ότι η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε σήμα για έγκριση της συμφωνίας.

Στην επιστολή του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι «λυπάται βαθιά» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις που έγιναν οδήγησαν σε ένα αναθεωρημένο πρωτόκολλο για τα σύνορα στην Ιρλανδία και μια αναθεωρημένη πολιτική δήλωση. Αμφότερα υιοθετούνται από την Κομισιόν, ενώ «ο βρετανός πρωθυπουργός επίσης έδωσε σήμα αποδοχής αυτών των κειμένων σε εμένα σήμερα».

Τα δυο κείμενα στάλθηκαν στον Ντόναλντ Τουσκ, με στόχο να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι εκκρεμεί ακόμη το «πράσινο φως» από το Λονδίνο, την ώρα που το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας επαναλαμβάνει πως ισχύει η προηγούμενη δήλωσή του, ότι δηλαδή δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ.

«Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα αναφορικά με τον ΦΠΑ», σημείωναν νωρίτερα η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.

Οπως τονίζουν οι Financial Times, ο πρωθυπουργός χρειάζεται την υποστήριξη του DUP για να είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, όσον αφορά τη νέα συμφωνία του Brexit.

Το DUP επιμένει ότι κάθε νέα συμφωνία πρέπει να εγκρίνεται από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, με βάση όσα κατοχυρώνονται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Στο άκουσμα των καλών ειδήσεων για επίτευξη συμφωνίας, η στερλίνα ενισχύεται 0,8% και αλλάζει χέρια στο $1,2931, φτάνοντας σε υψηλό πέντε μηνών ενώ και το ευρώ πήρε ώθηση από τα νέα, με άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου, στο $1,1125.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 0,5%. Θετικά γύρισαν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

«Εχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που παίρνει πίσω τον έλεγχο», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον, σε ανάρτησή του στο Twitter. «Τώρα, πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο το Σάββατο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μεταφερθούμε σε άλλες προτεραιότητες, όπως το κόστος διαβίωσης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την εγκληματικότητα και το περιβάλλον», σημείωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.