ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επικαιρότητα
Ελεύθεροι για το ποινικό σκέλος οι «8» - Παραμένουν υπό κράτηση
Ημερομηνία: 12 Φεβρουαρίου 2018 14:17:00


Ο εισαγγελέας Εφετών Γεώργιος Βούλγαρης έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος κράτησης των οκτώ τούρκων αξιωματικών για το ποινικό σκέλος, μετά το νέο, τρίτο, αίτημα των Τουρκικών δικαστικών αρχών που διαβιβάστηκε στις Ελληνικές δικαστικές αρχές.
 
Παράλληλα, όμως, οι Τούρκοι αξιωματικοί παραμένουν υπό κράτηση για το αίτημα χορήγησης ασύλου, που είχαν υποβάλει από την αρχή.

Σημειώνεται ότι το ανώτατο όριο διοικητικής κράτησης 18 μηνών λήγει στις 19 Απριλίου 2018. Ειδικότερα, το Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης εκζητεί τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς προκειμένου για να δικαστούν στην γείτονα χώρα για οκτώ αδικήματα: απόπειρα κατάργησης της Κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Μετά από αυτά, στις 8 Φεβρουαρίου 2018 η αντεισαγγελέας Εφετών Ευσταθία Καπαγιάννη, παρήγγειλε την εκ νέου κράτηση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί προσήχθησαν σήμερα ενώπιον του Γεωργίου Βούλγαρη ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος κράτησης τους -ως προς το ποινικό σκέλος- μετά το τρίτο αίτημα των Τουρκικών δικαστικών αρχών.