ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επικαιρότητα
Συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός-Ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα
Ημερομηνία: 5 Ιανουαρίου 2015 08:19:00


Συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το σπίτι, που είχε νοικιάσει με πλαστά στοιχεία στην Ανάβυσσο πριν από περίπου τρεις μήνες, ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα όπλο με σφαίρα στη θαλάμη και ένας γεμιστήρας με 13 σφαίρες, ενώ βαρύς οπλισμός βρέθηκε στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι εμφανώς αδυνατισμένος, ενώ για να μην αναγνωρίζεται είχε βάψει τα μαλλιά του ξανθά και είχε γένια.

Η σύλληψη
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αστυνομικοί είχαν βρει άνθρωπο με τον οποίο ο «Μανώλης» της 17Ν είχε επαφές, ενώ η Αντιτρομοκρατική τον αναζητούσε το τελευταίο τρίμηνο στη νοτιοανατολική Αττική. Σύμφωνα με το Βήμα, προ μερικών ημερών κάτοικος της περιοχής είδε τον Χρ. Ξηρό στον δρόμο και επειδή του φάνηκε κάτι ύποπτο κάλεσε την Αστυνομία.

Η Αντιτρομοκρατική αφού επεξεργάστηκε τις πληροφορίες και τις θεώρησε αξιόπιστες, σε συνδυασμό με παρακολούθηση κλήσεων άρχισε τις έρευνες στην περιοχή «πόρτα-πόρτα». Οι αστυνομικοί εντόπισαν το σπίτι προ περίπου τριών ημερών αργά το βράδυ και το έθεσαν υπό παρακολούθηση.

Το μεσημέρι του Σαββάτου δόθηκε το σήμα και του έστησαν παγίδα. Μόλις τον είδαν έξω από την οικία, όπως ερχόταν με το ποδήλατό του, σκηνοθέτησαν ένα ατύχημα με μοτοσικλετιστή. Μόλις ο αστυνομικός έπεσε, ο Χρ. Ξηρός έσπευσε να δει τι έγινε και τότε έγινε η επέμβαση και τον συνέλαβαν.

Ετοίμαζε χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού

"Με τη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού η ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψε ένα πολύ σοβαρό χτύπημα στην καρδιά του σωφρονιστικού συστήματος, στις φυλακές Κορυδαλλού, μέσα στην προεκλογική περίοδο", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη Τύπου με τον αρχηγό της αστυνομίας σχετικά με τα ευρήματα στη γιάφκα αλλά και με όσα σχεδίαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Όπως εξήγησε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης, στο σπίτι στην Ανάβυσσο βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις στις οποίες υπήρχαν τρόποι προσέγγισης, διαφυγής και εναλλακτικές διαδρομές για τις φυλακές Κορυδαλλού.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκε το βιολογικό υλικό που ελήφθη από τον Χριστόδουλο Ξηρό με το βιολογικό υλικό που εντοπίστηκε στον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε αποσταλεί ως δέμα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, τον Απρίλιο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι το δέμα είχε σταλεί, στις 29 Απριλίου 2014 στην αλληλογραφία του Αστυνομικού Τμήματος Ιτεάς στη Φωκίδα. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μεγάλης ισχύος και είχε ενσωματωθεί σε βιβλίο.

Ο μηχανισμός αποτελούνταν από περίπου μισό κιλό εκρηκτικής ύλης, μπαταρία και πυροκροτητή με ανάλογη συνδεσμολογία, ενώ είχαν προστεθεί βίδες και καρφιά. Την ευθύνη είχαν αναλάβει η «Πυρήνες της Φωτιάς».

Στη μονοκατοικία στην Ανάβυσσο βρέθηκε επίσης πλαστό δελτίο ταυτότητας με στοιχεία και φωτογραφία γυναίκας.

Παράλληλα αναζητείται ένας άνδρας ο οποίος ενοικίασε το διαμέρισμα τον Ιούνιο του 2014 του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Ολόκληρο οπλοστάσιο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. στην αυλή του κρησφύγετου της Αναβύσσου βρέθηκαν 10 σακιά με άμμο και σακιά με τσιμέντο ενώ μέσα στην οικία βρέθηκαν πάρα πολλά αντικείμενα. Συγκεκριμένα:

 • οκτώ Kalashnikov, εκ των οποίων στα δύο ήταν προσαρμοσμένο σκοπευτικό λέιζερ,
 • πλήθος από γεμιστήρες συνδεδεμένες μεταξύ τους ανά δύο ή ανά τέσσερις,
 • πάρα πολλά φυσίγγια του ιδίου όπλου των οποίων δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση,
 • τρία πιστόλια εύχρηστα με φυσίγγια και γεμιστήρες πλήρεις φυσιγγίων,
 • μεγάλος αριθμός φυσιγγίων των 9mm,
 • ένα ρουκετοβόλο εύχρηστο,
 • τρία βλήματα RPG,
 • δύο χειροβομβίδες αμυντικού τύπου,
 • δύο κινητά, μεταποιημένα με καλώδιο,
 • είκοσι τρεις (23) κοινοί πυροκροτητές, εκ των οποίων οι δεκατρείς (13) με προσαρμοσμένα φυτίλια,
 • οκτώ ηλεκτρικοί πυροκροτητές,
 • πάρα πολλά μέτρα βραδύκαυστου φυτιλιού,
 • δύο κουλούρες NONEL (φυτίλι νέας τεχνολογίας),
 • τρεις κουλούρες πλαστικού καλωδίου, το οποίο κατέληγε σε κοινό πυροκροτητή,
 • πολλές νάιλον σακούλες που περιείχαν, μεταξύ άλλων, ποσότητα μασουριών και ποσότητες άγνωστης ουσίας, ποσότητες άγνωστης κοκκώδους ύλης, λευκού χρώματος,
 • έξι πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού, περιτυλιγμένα ανά τρία μεταξύ τους με χαρτοταινία, ενώ το καθένα φέρει οπή στον πυθμένα του,
 • πέντε κοινοί πυροκροτητές διπλής συνδέσεως,
 • επτά μεγάλες σακούλες, περίπου 10 κιλά η καθεμία με εκρηκτική ύλη, πιθανόν ANFO,
 • ένας μηχανισμός «κουμπατάν» (μηχανικός χρονοδιακόπτης),
 • φλοιός δέντρου πιθανόν πεύκου (πρώτη ύλη για κατασκευή πυρίτιδας),
 • πλήθος από τηλεκάρτες,
 • μία σακούλα με νιτρική αμμωνία,
 • ένας σιγαστήρας πιστολιού,
 • μία γυναικεία τσάντα με δώδεκα (12) θήκες – συνδετήρες με δέκα (10) φυσίγγια Kalashnikov ο καθένας,
 • δεκατρείς θήκες – συνδετήρες φυσιγγίων,
 • ρελέδες, μπαταρίες, λαμπάκια, κατσαβιδάκια, μπανάνες (βύσματα), μπόρνες, θερμοσυστελόμενα, μονωτικές ταινίες, αλεσμένες σπιρτοκεφαλές, διακόπτες πιέσεως, διακόπτες on/off, λαμπάκια, λάμπα καμμένη με προσαρμοσμένο βραδύκαυστο, πυραγωγό σχοίνιο, βαζάκι με πυρίτιδα, μανταλάκι πλαστικό,
 • δύο σακούλες με περίπου έξι κιλά έκαστη, με εκρηκτική ύλη πιθανόν αμμωνιοδυναμίτιδα,
 • ένα βαρέλι μεταλλικό, κοίλο, χωρητικότητας περίπου εκατό (100) λίτρων, το οποίο είχε τσιμέντο στα τοιχώματά του σε σχήμα κώνου.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη σύλληψη ενός καταζητούμενου τρομοκράτη από την Ελληνική Αστυνομία. Αλλά πρόκειται για μιας καίριας σημασίας σύλληψη που έχει σημαντικές προεκτάσεις και αυτό γιατί για ακόμα μια φορά η Ελληνική Αστυνομία απέτρεψε ένα πολύ σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα. Αυτή τη φορά στην καρδιά του σωφρονιστικού συστήματος, δηλαδή στις φυλακές του Κορυδαλλού.

»Καταλαβαίνετε ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με το σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο εστιασμένο στη χώρα μας και μόλις δύο μήνες πριν την έναρξη της επίσημης τουριστικής περιόδου, ένα τέτοιο χτύπημα, ένα τέτοιο καίριο χτύπημα, θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην ασφάλεια μας, στη σταθερότητά μας και στη δημοκρατία μας.

»Γι' αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω επισήμως την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και όλες τις διευθύνσεις που συνεργάστηκαν γι΄ αυτή την επιτυχία και να πω ότι αυτή τη φορά η Ελληνική Αστυνομία βρέθηκε ένα βήμα μπροστά από την τρομοκρατία και ότι σε κάθε περίπτωση εμείς όλοι εδώ πέρα απλά αισθανόμαστε ότι κάνουμε τον καθήκον μας» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β.Κικίλιας.

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος
Οι εισαγγελείς απήγγειλαν βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τον οπλισμό που βρέθηκε στο σπίτι-γιάφκα της Αναβύσσου.

Συγκεκριμένα, οι δύο εισαγγελείς απήγγειλαν ποινική δίωξη σε βάρος του Χριστόδουλου Ξηρού για κατηγορίες που αφορούν συγκρότηση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, άγνωστης προς το παρόν και με άγνωστα μέλη αλλά και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων.

 

Ειδικότερα η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορά:

 • Τη διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης με άγνωστα μέλη η οποία οργάνωση επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό την χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο
 • Την παράνομη κατοχή πολεμικών τουφεκίων πυρομαχικών και άλλα
 • Την παράνομη κατοχή διατριτικών και εκρηκτικών βλημάτων
 • Πλαστογραφία
 • Παραβίαση περιοριστικών όρων
 • Παράνομη οπλοφορία (όπλο που είχε πάνω του)

Ποινική δίωξη επίσης ασκήθηκε κατά τριών αγνώστων προσώπων που φέρονται να νοίκιασαν το σπίτι στην Ανάβυσσο, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Ξηρός: Η χώρα μας τελεί υπό ξένη κατοχή

Ενώπιον των Εισαγγελέων ο Χριστόδουλος Ξηρός αρνήθηκε να αναφερθεί σε όσα του αποδίδονται σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του. Είπε ωστόσο, προαναγγέλλοντας στην ουσία την στάση που θα τηρήσει ενώπιον των ανακριτών: «Η χώρα μας τελεί υπό ξένη κατοχή της τρόικας και της Μέρκελ και θεωρώ υποχρέωση μου την αντίσταση. Όσοι μηχανισμοί στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις καθώς και τους ντόπιους δοσίλογους, θεωρώ ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να μου ζητήσουν τον λόγο. Αντιθέτως, σαν μέρος του μηχανισμού, εσείς είστε αυτοί που πρέπει να απολογηθούν στον λαό και την ιστορία».

Ο Χρ.Ξηρός οδηγήθηκε εκ νέου στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, από όπου θα μεταχθεί εκ νέου σήμερα, Δευτέρα στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να απολογηθεί.

Η προθεσμία δόθηκε για τυπικούς λόγους, προκειμένου να συνταχθεί κατηγορητήριο σε βάρος του Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς ο ίδιος ο κατηγορούμενος , σύμφωνα με τον συνήγορό του Φρ.Ραγκούση δεν έχει πρόθεση να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη και έτσι δεν θα είχε πρόβλημα να δώσει τυπική απολογία και την Κυριακή.