ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Βιοτεχνία
Βραβεύτηκαν οι διακριθέντες στον 31ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος
Ημερομηνία: 19 Οκτωβρίου 2020 14:43:59


 
Το δικό του στίγμα άφησε ο 31ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα "Εκφράσεις Ευτυχίας στο Κόσμημα", ο οποίος, χθες, έριξε την αυλαία του με την τελετή απονομής των βραβείων και τιμητικών διακρίσεων σε όσους ξεχώρισαν για τις δημιουργίες τους.
 
Ο διαγωνισμός που αποτελεί ετήσιο θεσμό και πραγματοποιείται κάθε χρόνο παράλληλα με την διεθνή έκθεση Kosmima, φέτος είχε την ιδιαιτερότητα, πως έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της πανδημίας η κλαδική έκθεση ακυρώθηκε.
 
Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν 20 έργα 16 σπουδαστών ενώ συμμετείχε και μία επαγγελματίας με ένα έργο. Το διαγωνισμό διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών και Ωρολογοπωλών, η Συντεχνία Χρυσοχόων – Αργυροχόων Θεσσαλονίκης (ΣΧΑΘ), ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Αθηνών (ΣΑΑ), ο Σύλλογος Κοσμηματοπωλών – Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ) και η ΔΕΘ- Ηelexpo.
 
Τι σηματοδοτεί ο φετινός διαγωνισμός ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης, Πέτρος Καλπακίδης επισημαίνοντας πως «ο διαγωνισμός που, μέχρι πέρυσι αποτελούσε παράλληλη εκδήλωση με την κλαδική έκθεση Kosmima, πραγματοποιήθηκε υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Με την υλοποίηση του, ωστόσο, απέδειξε πως μπορεί να σταθεί επάξια και μόνος του. Επιπρόσθετα κατέδειξε πως αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας και προπάντων πως η καλλιτεχνική σκέψη του σχεδίου - που αποτελεί το πρωτόλειο υλικό του κοσμήματος - δεν μπορεί να περιοριστεί από καμία πανδημία». Ο κ. Καλπακίδης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την αγαστή συνεργασία όλους όσους συνέβαλαν για τη διοργάνωση του διαγωνισμού και να δώσει συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες.
 
«Ο φετινός διαγωνισμός αποδεικνύει έμπρακτα πως δεν μας πτοεί ο κορωνοϊός» ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής  του διαγωνισμού και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου υπογραμμίζοντας πως « σε πείσμα των καιρών η προσέλευση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ τα έργα ήταν πολύ ενδιαφέροντα και αποδόθηκαν με μία ιδιαίτερη ματιά αποτυπώνοντας το θέμα του διαγωνισμού».

Στην απονομή των διακρίσεων παρεβρέθηκε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο οποίος απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό.  
 
Οι διακριθέντες
 
 
Κατάταξη
Κωδικός Έργου
 
Τίτλος Έργου
Ονοματεπώνυμο
Διαγωνιζομένου
 
Σχολή
Κατηγορία Α
Υποκατηγορία Α1: Για τους σπουδαστές του κλάδου αργυροχρυσοχοΐας
Υποκατηγορία Α2: Για τους σπουδαστές σχολών σχεδιασμού
Α' Βραβείο
1000
Σκουλαρίκια, «Κρόνος το λουλούδι της ευτυχίας»
Χρυσούλα Σπυροπούλου
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης
Β' Βραβείο
2031
Σκουλαρίκια
Αργυρώ Κατσιφαράκη
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης
Γ' Βραβείο
1060
Μενταγιόν/καρφίτσα «carving stone heart”
Σωτήρης Χατζηνικολάου
ΔΙΕΚ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑΣ
Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας
 
 
 
 
 
Τιμητική Διάκριση
1031
Βραχιόλι «Ο χορός της ευτυχίας»
Ελευθερία Κατσούλη
Ε.Ε.Σ GALILEO
Τιμητική Διάκριση
1020
Σκουλαρίκια «Εκφράσεις ευτυχίας»
Χρυσάνθη Καμενίδου
Κ.Ε.Δ.Κ.Α.
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς
Τιμητική Διάκριση
2020
Δαχτυλίδι, «Ευτυχία είναι η ομορφιά του τόπου μου»
Άννα Γιαννικοπούλου
Ε.Ε.Σ GALILEO
Κατηγορία Β
Επαγγελματίες κλάδου αργυροχρυσοχοΐας
Τιμητική Διάκριση
8000
Καρφίτσα «Τι είναι ευτυχία»
Elena Eryshova
 
 
 Αξίζει να σημειωθεί πως τα έργα όλων των συμμετεχόντων εκτίθενται σήμερα στην  αίθουσα «Ολυμπιάς» του συνεδριακού κέντρου«Ιωάννης Βελλίδης»στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo, από τις 15:00 έως τις 18:00.