ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Βιοτεχνία
ΣΕΠΕΕ: Θετικό πρόσημο εξαγωγών σε ένδυση και κλωστοϋφαντουργία
Ημερομηνία: 7 Οκτωβρίου 2019 12:33:35


Θετική πορεία εμφάνισαν οι εξαγωγές και οι λιανικές πωλήσεις του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ αντίθετα πτωτική ήταν η πορεία της παραγωγής και της απασχόλησης συμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), η παραγωγή στην ενωμένη Ευρώπη συνέχισε την πτωτική πορεία του 2018 και στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρήσης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση 1,6% στην κλωστοϋφαντουργία και 4,9% στην ένδυση. Η δε απασχόληση κατέγραψε μείωση 2% στην κλωστοϋφαντουργία και 1,8% στην ένδυση. Ο κύκλος εργασιών τόσο στην κλωστοϋφαντουργία, όσο και στην ένδυση παρέμεινε στάσιμος.
ΣΕΠΕΕ: Θετική η πορεία των εξαγωγών

Οι λιανικές πωλήσεις προς την ευρωπαϊκή ένωση κατέγραψαν αύξηση 0,9% στο πρώτο εξάμηνο, έναντι μείωσης 0,4% το 2018. Η αύξηση προήλθε λόγω της ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερα θετική ήταν η πορεία των εξαγωγών, με αύξηση 10,3% στην ένδυση και 2,9% στην κλωστοϋφαντουργία.

Σε απόλυτα νούμερα η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 13,9 δισ. ευρώ στην ένδυση και σε 12,1 δισ. ευρώ στην κλωστοϋφαντουργία. Παράλληλα, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων επηρέασε θετικά και τις εισαγωγές. Στην ένδυση οι εισαγωγές του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 40,9 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,7%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία έφτασαν στα 16,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4,7%.