ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Βιοτεχνία
Ξεκινά το πρόγραμμα «Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης» για 700 επιχειρήσεις με δυσκολίες
Ημερομηνία: 9 Φεβρουαρίου 2018 11:44:04


Περίπου 700 επιχειρήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο θα υποστηρίξει το πιλοτικό πρόγραμμα «Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης» Επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, το οποίο παρουσίασε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος ΟΒΣΘ Αθανάσιος Νικολόπουλος με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς στην εισαγωγική του παρέμβαση σημείωσε πως πρώτη προτεραιότητα της Γενικής Συνομοσπονδίας είναι να βρίσκεται δίπλα στον μικρό και πολύ μικρό επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο.

Το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης αποτελεί μέρος των δράσεων αυτών. Αναλυτικά το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 15 οργανισμοί δημόσιοι και ιδιωτικοί από 7 Ευρωπαϊκές χώρες πρόγραμμα(Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα) χρηματοδοτείται απευθείας από την Ε.Ε. (COSME) και έχει τριετή χρονική διάρκεια (Δεκέμβριος 2016 – Δεκέμβριος 2019).

Από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ως εθνικός συντονιστής και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ουσιαστικά χωρίζεται σε χώρες παροχής τεχνογνωσίας και χώρες υποδοχής τεχνογνωσίας στις οποίες θα εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα υποστήριξης επιχειρήσεων. Οι χώρες που παρέχουν την τεχνογνωσία είναι η Δανία, η Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ οι χώρες που θα εφαρμοστούν πιλοτικά είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία. Στην Ελλάδα το πιλοτικό πρόγραμμα θα υποστηρίξει δωρεάν περίπου 700 επιχειρήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Στην παρουσίαση για την επίσημη έναρξη του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη έγινε εκτενής αναφορά για τον σκοπό και τον τρόπο υποστήριξης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Συγκεκριμένα το Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης στην Ελλάδα:

Θα παρέχει εξατομικευμένη και με εμπιστευτικότητα υποστήριξη σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ώστε να:
 
- Αποφεύγεται η πτώχευση
– το κλείσιμο της επιχείρησης
- Διασφαλίζεται το κλείσιμο με τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο εφόσον αυτή είναι η μόνη επιλογή
- Οδηγεί τις επιχειρήσεις σε τροχιά ανάπτυξης καθιστώντας τες βιώσιμες

Θα επιχειρήσει να αλλάξει την γενική άποψη για την αποτυχία, την πτώχευση και το κοινωνικό στίγμα που επιφέρουν στον επιχειρηματία

Στοχεύει στην δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα

Ειδικότερα η υποστήριξη των επιχειρήσεων χωρίζεται σε 2 στάδια.

Στο πρώτο στάδιο (διάγνωση) γίνεται μια αναλυτική αποτύπωση της κατάστασης της επιχείρησης και των αιτίων που την οδήγησαν σε κρίση.

Στο δεύτερο στάδιο (θεραπεία) παρέχονται πρακτικές συμβουλές για τις ενέργειες που μπορούν να ακολουθήσουν προκειμένου να επιβιώσει. Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να ανατεθεί η επιχείρηση σε Εθελοντή – Μέντορα με σχετική εμπειρία και εξειδίκευση αναφορικά με το πρόβλημα της επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί μητρώο Εθελοντών – Μεντόρων που μέχρι σήμερα αριθμεί 161 άτομα και συμπεριλαμβάνει. Οι Εθελοντές – Μέντορες είναι έμπειρα και επιτυχημένα στελέχη επιχειρήσεων, καταξιωμένοι σύμβουλοι, δικηγόροι με εμπειρία στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και στον πτωχευτικό κώδικα, ψυχολόγοι, φοροτεχνικοί κλπ, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Early Warning Greece, και παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 45 επιχειρήσεις με τα πρώτα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την αποτελεσματικότητα του.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον πρόεδρο κ. Νικολόπουλο να προτείνει στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ τη συνδιοργάνωση ημερίδας για την ενημέρωση των 1οβάθμιων σωματείων μελών, αλλά και των φυσικών προσώπων αυτών σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί αναλόγως, ιδιαίτερα μέσα στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις επιχειρήσεις λόγω της 10ετούς κρίσης και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να υποστηριχτούν, αλλά ταυτόχρονα να έχουν δικαίωμα σε μια 2η ευκαιρία, που είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος και της δομής του, παρέχοντας ένα χρήσιμο εργαλείο στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις τους.
 
Πληροφορίες – Αιτήσεις για το Πρόγραμμα: Στα τηλέφωνα: 2310-545.967 και 210-88.37.188 ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης diktyo@imegsevee.gr ή στην ιστοσελίδα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ