ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Περιφέρεια
Οι μεταλλάξεις της Όμικρον έχουν περισσότερα συμπτώματα, κίνδυνος για long covid -Πώς περιορίζεται η μεταδοτικότητα
Ημερομηνία: 28 Ιουνίου 2022 13:31:29


Τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα από όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μέχρι σήμερα -υπολογίζεται περίπου 9 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την Α- έχει η Όμικρον, σύμφωνα με τελευταία έρευνα σε δείγμα 7,5 εκατ. δεδομένων.

 
Στη νέα έκθεση, που παρουσιάζει το iefimerida.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, αναφέρει ότι η παράκαμψη της ανοσίας είναι αυτή που δίνει τη δύναμη της προσαρμοστικότητας των υποκατηγοριών της μετάλλαξης Όμικρον, με αποτέλεσμα τα κρούσματα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να έχουν τριπλασιαστεί.

 
«Η υπομετάλλαξη ΒΑ.2.12.1 παρακάμπτει την ανοσία σχεδόν 2 φορές περισσότερο από την ΒΑ.2, ακόμα και την αναμνηστική δόση. Οι ΒΑ.4 & ΒΑ.5 παρακάμπτουν την ανοσία πάνω από 4 φορές περισσότερο από την ΒΑ.2. Η τελευταία ενημέρωση του CDC δείχνει ότι έχουμε το 35% των νέων περιπτώσεων που αντιστοιχούν στις παραλλαγές BA.4, ΒΑ.5, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ανοσολογική διαφυγή από οποιαδήποτε άλλη από την έναρξη της πανδημίας και το 56% από την BA.2.12.1», σημειώνει.

 
Οι ΒΑ.4 & ΒΑ.5 δημιουργούν περισσότερα συμπτώματα – Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για long covid
 
Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι υποκατηγορίες της Όμικρον δημιουργούν περισσότερα συμπτώματα και επηρεάζουν περισσότερο τις καθημερινές δραστηριότητες. Νέα δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι ΒΑ.4 & ΒΑ.5 είναι πιο λοιμογόνες από την ΒΑ.2. Τα συμπτώματα μετά τη νόσηση σε πολλούς ασθενείς επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 
Πρόσφατη έρευνα δείχνει 50%-70% λιγότερο long covid με την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα. Αλλά επειδή ο αριθμός των λοιμώξεων με την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της είναι σημαντικά υψηλότερος από οποιοδήποτε προηγούμενο κύμα, συμπεριλαμβανομένου της Δέλτα, ο κίνδυνος εμφάνισης σε απόλυτους αριθμούς του long covid ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερος.

 
Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος των επαναμολύνσεων
 
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Όμικρον είναι οι επαναμολύνσεις, όπως τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης. Πριν από την Όμικρον οι επαναμολύνσεις ήταν κάτω από το 1%. Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι σημαντικά αυξημένος λόγω των νέων μεταλλάξεων ακίδας στις οποίες εκτιθέμεθα. Το BA.2.12.1 παρουσίασε τη μετάλλαξη L452Q και το BA.4, ΒΑ.5 πρόσθεσε 2 άλλες βασικές μεταλλάξεις. Πρόσφατη έρευνα δίνει για αυτούς που ξανανοσούν διπλάσια πιθανότητα απώλειας ζωής και πενταπλάσια πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο.

 

 
Στην έκθεση αναφέρεται ότι στη χώρα μας υπάρχει αρκετά ισχυρό «τοίχος ανοσίας», καθόσον περίπου το 30% του πληθυσμού έχει μολυνθεί, το 71% είναι εμβολιασμένο με 2 δόσεις, το 74% με μία δόση και το 55% με την αναμνηστική. «Όμως περίπου το 25% δεν έχει εμβολιαστεί και παραμένει ευάλωτο. Οι εμβολιασμοί επιφέρουν προστασία και αποφυγή της βαριάς νόσησης. Παρ' όλα αυτά το νέο κύμα έχει εμφανιστεί και αναπτύσσεται, με τον κινητό μέσο των 7 ημερών των κρουσμάτων τις τελευταίες 3 εβδομάδες να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί», λέει ο κ. Ατσαλάκης.

 
Ο καθαρισμός του αέρα μειώνει κατά 8,5 φορές τη μεταδοτικότητα
 
Είναι πλέον γνωστό ότι η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω του αέρα και κυρίως στους μη αεριζόμενους χώρους. Οι χώροι εστίασης, οι καφετέριες και τα μπαρ βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς οι θαμώνες έρχονται πολύ κοντά χωρίς μάσκα. Αλλά και άλλες δραστηριότητες όπου συναθροίζονται άτομα χωρίς μάσκα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Στην έκθεση σημειώνεται ότι «πρόσφατα πειράματα απέδειξαν ότι ο καθαρισμός του αέρα σε ένα εστιατόριο μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού από το 28,9% στο 3,4% των θαμώνων, δηλαδή μειώνει 8,5 φορές το ποσοστό μεταδοτικότητας».

 
Ανησυχία για νέα παραλλαγή του ιού

Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολιάζει ο Γιώργος Ατσαλάκης, «η μη ύπαρξη υπερφορτωμένων νοσοκομείων δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Πολλά δεδομένα συνηγορούν ότι θα εμφανιστεί μια άλλη παραλλαγή του ιού, είτε πιο μεταδοτική είτε με μεγαλύτερη νοσηρότητα. Όσοι παραμένουν μη εμβολιασμένοι ή χωρίς την αναμνηστική δόση είναι ευάλωτοι. Η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε εξωτερικούς συνωστισμούς, η τήρηση αποστάσεων και ο εξαερισμός θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται».

 
Σημειώνεται ότι τα πρόσφατα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώνουν την τελευταία πρόβλεψη της ομάδας του κ. Ατσαλάκη, στις 3/5/22, που έκανε λόγο για την εμφάνιση νέου κύματος στη χώρα μας από τις υποκατηγορίες ΒΑ.4 & ΒΑ.5 της Όμικρον, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές από τις υποκατηγορίες ΒΑ.2 και ΒΑ.1. Άλλωστε κύριο χαρακτηριστικό της πανδημίας είναι τα επαναλαμβανόμενα κύματα τα οποία οδηγούνται από την εμφάνιση νέας γενιάς μεταλλάξεων με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα.