ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Περιφέρεια
Φάκελοι με ύποπτη σκόνη σε πανεπιστήμια της χώρας
Ημερομηνία: 10 Ιανουαρίου 2019 13:53:00


Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελληνική Αστυνομία από τον εντοπισμό φακέλων με ύποπτη σκόνη σε Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Κρήτη και Πολυτεχνείο.

Χθες Τετάρτη εντοπίστηκε φάκελος με ύποπτη σκόνη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Ο φάκελος φέρεται να εστάλη στη Μυτιλήνη από την Ινδία με το ταχυδρομείο, είχε αποδέκτη σε αγγλική γλώσσα την πρυτάνισσα του πανεπιστημίου και όταν ανοίχτηκε από εργαζομένους στο γραφείο της πρυτάνισσας που απουσίαζε, διαπιστώθηκε ότι απελευθερώθηκε μια σκόνη. Φάκελος «ύποπτης τοξικότητας» εντοπίστηκε σήμερα λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στο ταχυδρομείο Κέρκυρας.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο. Επίσης, φάκελοι με ύποπτη σκόνη έχουν σταλεί και στο πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πολυτεχνείο και σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις των συγκεκριμένων πανεπιστημίων έχουν ενημερώσει - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - τις αρχές για τον εντοπισμό των φακέλων οι οποίοι είχαν σταλεί από την Τετάρτη αλλά δεν ανοίχτηκαν.
 
Αμεσα οι αρχές ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και εστάλησαν στο Χημείο του Κράτους ώστε να εξεταστεί το περιεχόμενό τους.