ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Θεσσαλονίκη
Αντίθετοι οι επαγγελματίες με το νέο ωράριο φορτοεκφορτώσεων στον δήμο Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία: 6 Μαρτίου 2019 12:00:00


Την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών έχει προκαλέσει το νέο ωράριο φορτοεκφόρτωσης, το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των φορέων της αγοράς άκουσαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς και οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών του δήμου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Α’ αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Γιώργος Ηλιάδης ζήτησε την αναστολή εφαρμογής του νόμου για το νέο ωράριο φορτοεκφορτώσεων μέχρι την ανάληψη της νέας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Την πρόταση απέρριψε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, ο οποίος ζήτησε από τους εκπροσώπους των επαγγελματιών στοχευμένες προτάσεις επί του νέου μέτρου. «Τις προτάσεις σας θα τις εξετάσουμε και θα σας απαντήσουμε εάν μπορούν να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.  

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τον Ά αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννη να χαρακτηρίζει ανόητο το μέτρο, τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου αντιδημάρχου.

Τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των φορέων της αγοράς άκουσαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς και οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών του δήμου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Όμως μεταδίδει η Voria.gr, η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τον Ά αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννη να χαρακτηρίζει ανόητο το μέτρο, τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου αντιδημάρχου.

"Αν υπήρχε αναρχία στην πόλη δεν νομίζω ότι οφείλεται μόνο στην τροφοδοσία της αγοράς" τόνισε ο Γιώργος Ηλιάδης, Ά αντιπρόεδρος του ΕΕΘ. Ξεκαθάρισε ότι και οι επαγγελματίες δεν θέλουν να υπάρχει όχληση και βαριά κυκλοφορία στην πόλη.

"Μέσα σε δύο ώρες στην ουσία, 6:30 – 8:30 το πρωί, δεν μπορεί να γίνει ο εφοδιασμός της πόλης, τόνισε ο Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, κάνοντας λόγο για άτοπη ενέργεια του δήμου και πως η εφαρμογή του δεν πρόκειται να έχει σωστά αποτελέσματα.

"Ο δήμος δεν έλαβε υπόψιν τους επαγγελματίες, ποτέ δεν άκουσε τις απόψεις μας" ανέφερε ο Μάριος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του ΒΕΘ, περιγράφοντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες τροφίμων. Θα μας βρείτε απέναντί σας, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας παράλογο το μέτρο.

"Όλος ο κόσμος διαμαρτύρεται, κάτι δεν πάει καλά με το μέτρο" σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. Τόνισε ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να αλλάξουν το στόλο των οχημάτων τους για να προσαρμοστούν στη νέα απαίτηση του Δήμου για μικρά οχήματα.
Να δημιουργηθεί μια συμπληρωματική χρονική ζώνη φορτοεκφόρτωσης το μεσημέρι προκειμένου να υπάρξει κάποια λύση στα προβλήματα πρότεινε ο Πάρις Μπίλλιας, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς ξεκαθάρισε ότι έχει γίνει διαβούλευση για το θέμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. "Όλοι οι φορείς συνεργαστήκαμε πώς θα εφαρμόσουμε ένα νέο ωράριο" τόνισε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας πως «στόχος του δήμου είναι η ευταξία στον δημόσιο χώρο".

"Η ευταξία στο δημόσιο χώρο, η σωστή ρύθμιση των λειτουργιών της πόλης είναι εκ των ουκ άνευ. Δεν μπορεί να είναι όλα τα φορτηγά στη Τσιμισκή και να λένε μισό λεπτό φιλαράκι" υπογράμμισε.

Το μέτρο περιέγραψε ο Γενικός Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Κωνσταντίνος Μπελιμπασάκης. Όπως ανέφερε, στην πράξη ένα ΦΕΚ δεν μπορεί να αλλάξει, αν δεν υπάρχει ένα διάστημα εφαρμογής του μέτρου.

"Δώσαμε ένα τρίμηνο από την αρχή του έτους για να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις" τόνισε ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας Μιχάλης Αλλαγιώτης.

Το νέο ωράριο προβλέπει τα εξής:

1. Σε όλο τον δήμο Θεσσαλονίκης θα επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου μέχρι 8 τόνους κατά τις εξής μέρες και ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:30μ.μ έως 8:30π.μ. της επομένης Σαββατοκύριακα από 5:00μ.μ. του Σαββάτου έως 8:30π.μ. της Δευτέρας. Αργίες ελεύθερα

2. Σε όλο τον δήμο Θεσσαλονίκης θα επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση ανεξαρτήτως ωραρίου και μόνο στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις φορτοεκφόρτωσης οχημάτων ωφέλιμου φορτίου έως 1,5 τόνο.

3. Ειδικά στο κέντρο της πόλης που περικλείεται μεταξύ των οδών Αγ. Δημητρίου, Κ. Δημητρίου, Δωδεκανήσου, Σαλαμίνος, Κουντουριώτη, Λεωφ. Νίκης, Ν. Γερμανού, Αγγελάκη, Εθν. Αμύνης και Αγ. Δημητρίου θα απαγορεύεται η διέλευση φορτηγών οχημάτων άνω του 1.5 τόνου κατά τις εξής μέρες και ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:30π.μ. έως 8:30μ.μ. και Σαββατοκύριακα από 8:30π.μ. έως 5:00μ.μ του Σαββάτου

4. Για τις ειδικές λωρίδες λεωφορείων, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση φορτοεκφόρτωσης κατά τις ώρες λειτουργίας τους.

5. Για τους περισσότερους πεζόδρομους του ιστορικού κέντρου το ωράριο φορτοεκφόρτωσης θα είναι 6:30 έως 8:30 πμ. Θα τοποθετηθεί ειδική σήμανση σε κάθε πεζόδρομο, σύμφωνα με το γενικό κανονισμό λειτουργίας πεζοδρόμων

6. Στις παραδοσιακές αγορές Καπάνι και Βατικιώτη το ωράριο φορτοεκφόρτωσης θα είναι 2:30 έως 8:30 πμ.