ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Θεσσαλονίκη
ΕΥΑΘ: Απολύτως ασφαλές προς πόση το νερό της Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία: 13 Σεπτεμβρίου 2018 14:47:10


Απολύτως ασφαλές προς πόση είναι το νερό που φτάνει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ σε συνέχεια του δημοσιεύματος του «Έθνους» το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «παραπλανητικό» σχετικά με την πορεία της εισαγγελικής έρευνας για τα πετρελαιοειδή που εμφανίστηκαν στην επιφάνεια της δεξαμενής του εργοστασίου επεξεργασίας του νερού της ΕΥΑΘ στη Σίνδο τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύµφωνα µε δημοσίευμα του «Εθνους», στη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, που διεξήγαγε σχετική έρευνα στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, αναφέρεται ως «πιθανή η ρύπανση από αγωγό του Ελληνικού Στρατού, που διέρχεται από τον βυθό της τεχνητής λίµνης Πολυφύτου».

Η υπόθεση χρεώθηκε σε στρατιωτικό αντεισαγγελέα και βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής αξιολόγησης και το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί συμπληρωματική έρευνα. Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΥΑΘ αναφέρει ότι «ουδέποτε, ούτε βεβαίως και κατά τη διάρκεια της εμφάνισης υδρογονανθράκων στις αρχές Ιανουαρίου στο νερό του Αλιάκμονα, δόθηκε στο δίκτυο του Πολεοδομικού νερό που να μην πληροί απολύτως τις σχετικές προδιαγραφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Και συνεχίζει: «Το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από την είσοδο του νερού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), στη δεξαμενή Δ2, και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε στην "έξοδο" του νερού από την ΕΕΝΘ προς το δίκτυο ύδρευσης της πόλης να διατηρεί τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Μέτρα, όμως, είχε λάβει η ΕΥΑΘ και πριν από την εγκατάσταση, εγκαθιστώντας πλωτά και μόνιμα φράγματα και αυξάνοντας την παροχή στη συνδετήρια διώρυγα του Αλιάκμονα. Το νερό που "έβγαινε" από την εγκατάσταση και έφτανε στο δίκτυο της πόλης ήταν σε κάθε περίπτωση απολύτως ασφαλές! Δεν έχει σημειωθεί έκτοτε άλλο περιστατικό εμφάνισης υδρογονανθράκων. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΥΑΘ συνεχίζει με την ίδια ένταση και συχνότητα αυτοψίες και ελέγχους, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ακόμη και πέραν αυτών που προβλέπει η νομοθεσία, ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι το νερό ικανοποιεί όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες παραμέτρους. Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ίδιας της ΕΥΑΘ, ώστε να διαπιστωθεί η πηγή της ρύπανσης. Στελέχη της εταιρείας συνεισέφεραν σε αυτήν από την πρώτη ώρα με καταθέσεις και τεχνογνωσία και υπήρξε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΔΕΗ και τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδων Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά. Με ενδιαφέρον αναμένει και η ίδια η ΕΥΑΘ την κατάληξη της εισαγγελικής έρευνας για τη διακρίβωση της πηγής της ρύπανσης του Ιανουαρίου του 2018».