ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Πολιτική
Γεραπετρίτης: Δεν θα διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία
Ημερομηνία: 5 Οκτωβρίου 2022 13:30:34


Το δίπτυχο των κυβερνητικών θέσεων, δημοσιονομική ασφάλεια – κυβερνητική συνέπεια, ανέπτυξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Όπως υπογράμμισε: «Δεν θα δώσουμε το οτιδήποτε, το οποίο θα διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Ό,τι υποσχόμαστε, το πράττουμε». Ξεκινώντας από τον απολογισμό στήριξης των πολιτών – 45 δισ. για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, περισσότερα από 10 δισ. για την ενίσχυση από την ενεργειακή κρίση -, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι «όλες οι παροχές είχαν ένα σαφέστατο αντίκρισμα, διατηρήθηκε η κοινωνική συνοχή […] ενόσω όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είχαν αύξηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εμείς είχαμε μείωση έξι μονάδων. Ενόσω οι υπόλοιπες χώρες αντιμετώπισαν μεγάλα ζητήματα με την ανάπτυξη, εμείς είχαμε μεγάλη αύξηση εσόδων και διαρκώς αναθεωρημένους στόχους όσον αφορά την ανάπτυξη». Συνέχισε δε, με τη δέσμευση, «δεν θα δώσουμε το οτιδήποτε, το οποίο θα διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».


Αναγνωρίζοντας εξ άλλου ότι στη χώρα μας «έχουμε τον πολιτικό εθισμό όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές να θεωρούμε αυτονόητο να αδειάζουν τα ταμεία του κράτους σε προεκλογικές παροχές», διαβεβαίωσε, όπως είπε, ότι «(αυτό) δεν θα γίνει από την παρούσα κυβέρνηση. Στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Δευτέρα, έχουν ενσωματωθεί όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Θεσσαλονίκη, δεν είναι λίγες. Είναι εξαγγελίες που αφορούν κυρίως τους ευάλωτους, τα μέσα και μικρά στρώματα […] αλλά και ειδικές κατηγορίες, όπως οι συνταξιούχοι που θα δουν πραγματικές αυξήσεις. Ο μεγάλος μας κίνδυνος είναι να βρεθούμε σε κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού», προειδοποίησε.

Επιπροσθέτως, «έχουμε καταφέρει να μπορούμε να ενισχύουμε τους πολίτες εκεί που χρειάζεται, στην πηγή του προβλήματος, χωρίς να έχουμε οδηγήσει και σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Μόλις διαισθανθούν οι αγορές ότι υπάρχει μία ασύμμετρη ενίσχυση, ένα άδειασμα των ταμείων, τότε θα αντιδράσουν με μεγάλη ένταση και θα δούμε αυτά που είχαμε δει. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει ένα σημαντικό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων, κοντά στα 40 δισ., τα έχουμε συγκεντρώσει ακριβώς εάν υπάρξει μια μείζων κρίση», ανέφερε επίσης. Ερωτηθείς στο σημείο αυτό για το «μαξιλαράκι» των 37 δισ. της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό έχει εξαντληθεί από καιρό, δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα τέτοιου τύπου ταμειακά διαθέσιμα. Τα μισά ήταν διαθέσιμα και τα άλλα μισά δεσμευμένα». Αναγνωρίζοντας, αμέσως μετά, ότι «ζούμε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη για τα περισσότερα νοικοκυριά», απέδωσε το πρόβλημα στον εισαγόμενο πληθωρισμό.

«Είμαστε στο μέσο όρο, ίσως λίγο καλύτερα και η πρόβλεψη είναι ότι θα πάμε καλύτερα. Πλην όμως ο πληθωρισμός είναι ένα τέρας, κατατρώει το εισόδημα. Το ζήτημα του εισαγόμενου πληθωρισμού αντιμετωπίζεται με πολιτικές ενίσχυσης του πραγματικού εισοδήματος εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη», επεσήμανε επίσης. Και παρέπεμψε σε μέτρα, όπως οι τρεις αυξήσεις κατώτατου μισθού – «προβλέπεται νέα το Μάιο του 2023», συμπλήρωσε – η αύξηση των συντάξεων, οι πολιτικές μείωσης των βαρών, όπως: «η σημαντική μείωση φόρου ακίνητης περιουσίας, του εισαγωγικού συντελεστή στο φόρο από το 22% στο 9%, η οριζόντια κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης». Και, όπως είπε, «υπάρχει, πράγματι, σοβαρό πρόβλημα ακρίβειας, θα προσπαθήσουμε να το καταπολεμήσουμε και με μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και με στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης των ευάλωτων». Κληθείς να σχολιάσει το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» για τη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας με συνταξιούχους και τις αναφορές του για επαναφορά της 13ης σύνταξης και τμηματική επιστροφή των αναδρομικών, εν πρώτοις σημείωσε: «Δεν θα υποκύψω στο δέλεαρ να κάνω σχόλιο για την αξιοπιστία των δηλώσεων και των παροχών που υπόσχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ενώ αντέτεινε ότι η σημερινή κυβέρνηση λέει: «Ό,τι υποσχόμαστε, το πράττουμε».

Βεβαίως, συμπλήρωσε, «προφανώς έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις, δεν μπορούν όλα να γίνουν σε μία τετραετία, να είμαστε δίκαιοι. Αυτά τα οποία υποσχόμαστε, γίνονται αμέσως πράξη». Ειδικώς δε, για τους συνταξιούχους, παρέπεμψε στην αύξηση 7% από το νόμο Βρούτση για εκείνους οι οποίοι εργάζονταν 30 χρόνια και πλέον, στο διπλασιασμό του ποσού εκείνων που συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά και τη νέα αύξηση 7%. Για τα αναδρομικά που αφορούν σε επικουρικές, δώρα κ.λ.π., διευκρίνισε ότι η καθολική ικανοποίηση του αιτήματος θα συνεπαγόταν στέρηση ενός δημοσιονομικού χώρου από τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία. Στο θέμα του προστίμου 250 ευρώ για τους κατόχους αυθαιρέτων, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε πως είναι «πολύ αυστηρές οι προϋποθέσεις για την προσωρινή νομιμοποίηση. Δεν είναι πάντα η βίλα με την πισίνα, μέσα στο δάσος, είναι και η παράγκα, είναι και εκείνοι που εργάζονται μέσα στο δάσος. Υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοούμε» και η ρύθμιση, συνέχισε, γίνεται «με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος», αφορά δε, «μόνο τα οικήματα από το παρελθόν, καμία εμπροσθοβαρής κατάσταση», ξεκαθάρισε.