ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Πολιτική
Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στη συνάντηση Τσίπρα-Ράμα
Ημερομηνία: 12 Απριλίου 2019 16:00:00


Τετ α τετ σε καλό κλίμα και εφ 'όλης της ύλης πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αλβανό ομόλογό του, στο περιθώριο της της Συνόδου Κορυφής χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Κίνας. 

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση κατά τη διάρκεια της  συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του χωρίστηκε σε δύο τομείς.

1. Ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξή της.  Ο δεύτερος αφορούσε τη διμερή συνεργασία κυρίως στον οικονομικό τομέα.  Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.  

Στο πλαίσιο αυτό συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.  Συζητήθηκαν επίσης τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια.  

2. Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με έμφαση στις υποδομές.

Η συνεργασία, εξάλλου, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κροατία και τη Βόρεια Μακεδονία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση των τριών πρωθυπουργών, επίσης στο περιθώριο της συνόδου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κροάτης πρωθυπουργός συνεχάρη την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και η συνεργασία Ελλάδας και Κροατίας για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.