ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Πολιτική
Κρίσιμες ώρες στα Σκόπια - Σε αναζήτηση των 80 βουλευτών ο Ζάεφ
Ημερομηνία: 11 Ιανουαρίου 2019 09:03:00


Στη Βουλή των Σκοπίων είναι στραμμένα τα βλέμματα και της ελληνικής πολιτικής σκηνής σήμερα, καθώς αναμένεται να συνεχιστεί η συνεδρίαση της ολομέλειας που αναβλήθηκε χθες, για τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει.

Σύμφωνα με βαλκανικά και ευρωπαϊκά μέσα ο λόγος που δεν πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση είναι η αδυναμία, προς το παρόν, του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 80 ψήφους.

Στο παρασκήνιο δέχεται πιέσεις από το αλβανικό κόμμα BESA που ζητά μην εμφανίζεται μονοεθνική υπηκοότητα "μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" αλά να προστεθούν όροι στο προοίμιο όπως το πολυεθνική καθώς και να αντικατασταθεί το "μακεδονικός λαός" με το "πολίτες". Αν αποδεχθεί αυτούς τους όρους, όμως, θα χάσει τη στήριξη από τους 8 ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι ανήκαν μέχρι πρότινος στο VMRO - DPMNE αλλά αποπέμφθηκαν λόγω της υπερψήφισης εκ μέρους τους των τροπολογιών.