ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Πολιτική
Αφετηρία εξελίξεων η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου
Ημερομηνία: 11 Ιανουαρίου 2019 08:51:00


Σενάριο άμεσων εξελίξεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντά αύριο το βράδυ – μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο – τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και να ζητά έναρξη των διαδικασιών ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφήνει να διαρρεύσει το Μαξίμου την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πιεσμένος από τις εξελίξεις, εμφανίζεται να βάζει δύο προϋποθέσεις στον κ. Τσίπρα για να στηρίξει την κυβέρνηση.

Η πρώτη είναι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση τον Μάρτιο όπως είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί ο κ. Τσίπρας. Η δεύτερη, η απόσυρση όλων των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το τι οι ίδιοι επιθυμούν. Ίσως δεν είναι τυχαίο, πως στη συνέντευξή του, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι δευτερεύον το εάν θα μείνουν ή όχι στην κυβέρνηση οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ».

Πληροφορίες που σε αυτήν τη φάση ουδείς επιβεβαιώνει ή διαψεύδει αναφέρουν ότι το μοντέλο που θα προτείνει ο κ. Καμμένος στον κ. Τσίπρα είναι: Για την μεν διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης που θα προηγηθεί, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν κατά συνείδηση και στην διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα ακολουθήσει, να ψηφίσουν «όχι».

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το επιτελείο των ΑΝΕΛ εκτιμούν πως ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί αυτήν την φόρμουλα επειδή κατά το σκεπτικό τους δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αναζητήσει και να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, εφόσον οι Πάνος Καμμένος, Κώστας Κατσίκης και Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά θα παραμείνουν στο όχι και οι Θ. Παπαχριστόπουλος, Ελ. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και Β. Κόκκαλης) θα δώσουν– χωρίς συνέπειες – ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τότε, κατά τους υπολογισμούς που κάνουν στους ΑΝΕΛ στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι τέσσερις των ΑΝΕΛ και αν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η κ. Παπακώστα και ο κ. Δανέλλης, ο κ. Τσίπρας θα πάρει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία μπορεί και να ενισχυθεί από την ψήφο του κ. Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος παρά το ότι ο κ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του τον υπολόγισε στις δυνητικά θετικές ψήφους, χθες είπε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αντιστοίχως στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος θα προτείνει στον κ. Τσίπρα να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να στηριχτεί στις ψήφους άλλων βουλευτών, 145 του ΣΥΡΙΖΑ συν των τεσσάρων του Ποταμιού, και του κ. Σαρίδη αν χρειαστεί, εφόσον μάλιστα οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα μεταφέρει στον κ. Τσίπρα ότι όπως στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, έτσι και σε ενδεχόμενη ψηφοφορία για πρόταση μομφής από την πλευρά της Ν.Δ. θα θέσει επίσης θέμα κομματικής πειθαρχίας, με τους ΑΝΕΛ να μην τη στηρίζουν, διασφαλίζοντας ότι δε θα γίνει δεκτή.

Η εκτίμηση στο επιτελείο των ΑΝΕΛ – την οποία ωστόσο συμμερίζονται και στελέχη της κυβέρνησης - είναι ότι το πολιτικό πρόβλημα θα παραμείνει μετά από μία τέτοια συμφωνία, αλλά θα είναι διαχειρίσιμο με την κυβέρνηση να μπορεί να συνεχίσει και τους ΑΝΕΛ να μην έχουν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χθες, ο κ. Καμμένος σχεδόν προανήγγειλε την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα, αποχαιρετώντας στρατηγούς και άλλους ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς στο Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Αμύνης. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση. Μετά το ξεκαθάρισμα των προθέσεων από την πλευρά του Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν το σημερινό ραντεβού με τον κ. Καμμένο, έχουν όμως ήδη ετοιμάσει τα επόμενα βήματα.

Το κλίμα πάντως που επικρατούσε χθες στην κυβέρνηση ήταν ότι τελικά ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης δήλωσε και χθες ότι οι ΑΝΕΛ – πολύ περισσότερο τώρα που η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα προηγηθεί της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών - δεν θα δώσουν στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης.