ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επιχειρήσεις
ΕΦΚΑ: «Λιμνάζουν» αρρύθμιστα κορωνοχρέη πάνω από 1,5 δισ.
Ημερομηνία: 17 Ιανουαρίου 2022 14:25:33


Πολύ χαμηλή συμμετοχή στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων για τα κορωνο-χρέη που δημιουργήθηκαν στον ΕΦΚΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρείται, παρότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στο τέλος του μήνα.

Μάλιστα, η εκκαθάριση των οφειλών για τις επιχειρήσεις δεν έχει ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τα νομικά πρόσωπα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Εκτιμάται ότι οι απαιτούμενες ενέργειες θα ολοκληρωθούν ενός των επόμενων ημερών, με αμφίβολο βέβαια το εάν θα προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση, εάν δεν υπάρξει παράταση.

 

Άλλωστε, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, δίνεται η δυνατότητα για ενιαία ρύθμιση των κορωνοχρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο προς τον ΕΦΚΑ όσο και προς την εφορία. Με την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους τόσο απέναντι στη φορολογική διοίκηση, όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα, με το οικονομικό επιτελείο να ελπίζει ότι ίσως με αυτή τη «διόρθωση» θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Χαμηλή συμμετοχή

Παρά τη σημαντικά αυξημένη συμμετοχή των πρώτων ημερών, η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, το νέο κύμα ανατιμήσεων στα καταναλωτικά προϊόντα και βέβαια, τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν τις ημέρες των εορτών αλλά και η αλλαγή του κλίματος στην επιχειρηματικότητα, είχε ως αποτέλεσμα να έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση μόλις 13.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ.

Συνολικά, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν δημιουργηθεί χρέη προς τον ασφαλιστικό φορέα που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ από 767.645 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για τους οποίους το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προχώρησε σε βεβαίωση οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίστοιχη διαδικασία για τα χρέη των επιχειρήσεων - εργοδοτών, προκειμένου και αυτοί να υποβάλουν αίτηση και να ρυθμίσουν τα κορωνοχρέη τους, θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών. Αυτό βέβαια, θα οδηγήσει σε εκτίναξη των συνολικών οφειλών της πανδημίας προς τον ΕΦΚΑ σε δυσθεώρητα ύψη.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των έως 72 δόσεων αφορά κορωνοχρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας της Covid-19 εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 - Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31η.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.

Έτσι, στις βεβαιωμένες οφειλές που εμφανίζονται τώρα στο ΚΕΑΟ δεν περιλαμβάνονται τα χρέη του 4μήνου Φεβρουαρίου - Μαΐου 2020, καθώς η είσπραξή τους είχε «παγώσει» και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Μένει λοιπόν, και για αυτές τις οφειλές, το ΚΕΑΟ να ολοκληρώσει τη διαδικασία βεβαίωσης, ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν και αυτές σε έως και 72 δόσεις.

Σύμφωνα πάντως με την εγκύκλιο Τσακλόγλου, ενοποιούνται οι εντασσόμενοι ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών των έως και 72 μηνιαίων δόσεων, τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ. Η ΑΑΔΕ οφείλει να αποστείλει στο ΚΕΑΟ ηλεκτρονικό αρχείο με τους ΑΦΜ όλων των επιχειρήσεων, αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κι έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που αποδέχεται για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία, προκειμένου και το ΚΕΑΟ να αποδέχεται αντίστοιχες αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Στη ρύθμιση εντάσσονται αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχαν δηλαδή συμπεριληφθεί οποτεδήποτε στις λίστες ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Αναμένεται ένταξη και των εργοδοτών.

 

Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.

Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου. Η ρύθμιση χάνεται, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό 2 δόσεων.

Βάσει του σχετικού νόμου, δίνεται και η δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 72 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021.