ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επιχειρήσεις
Αλλαγή φρουράς στον ΟΛΘ με δίδυμο Λιάγκο-Cupolo
Ημερομηνία: 1 Ιουλίου 2020 09:14:00


Σε μια κίνηση που είχε ήδη ανακοινωθεί, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΘ ΑΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες, ενέκρινε την πρόταση του βασικού μετόχου SEGT για αλλαγή στην ηγεσία της εταιρείας.

Έτσι, ο Σωτήρης Θεοφάνης παρέδωσε τα ηνία στον Αθανάσιο Λιάγκο, ο οποίος ανέλαβε εκτελεστικός πρόεδρος και στον Franco Nicola Cupolo, o οποίος ανέλαβε χρέη διευθύνοντος συμβούλου. Ο κ. Θεοφάνης παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, με σκοπό να αναλάβει σημαντικά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, όπως γράφει το capital.gr, μια από τις πρώτες δουλειές του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για το βασικό έργο των επόμενων ετών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την επέκταση του 6ου προβλήτα.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, θα δώσει στο λιμάνι τη δυνατότητα να εξυπηρετεί μεγαλύτερα πλοία αυξάνοντας σημαντικά τη δυνατότητα διακίνησης εμπορευμάτων και αναβαθμίζοντας το ρόλο του στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ενδιαφέρον για το έργο έχουν δηλώσει έξι κοινοπραξίας, ενώ στόχος είναι μέσα στο φθινόπωρο να υπάρχει ανάδοχος.

Η νέα διοίκηση

Ο κ. Λιάγκος θεωρείται ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη στον τομέα των λιμανιών. Ήταν επί πολλά χρόνια στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας δουλέψει από το πόστο του στις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Στον ίδιο παράλληλα πιστώνεται και η καλή λειτουργία των 10 περιφερειακών λιμένων που ελέγχει το Ταμείο. Ο νέος πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ ήταν μέχρι πρότινος μέλος του ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ, ως εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση τη θέση του στον ΟΛΠ ανέλαβε ο Απόστολος Παπαποστόλου.

Ο Franco Nicola Cupolo ήταν μέχρι χθες επιχειρησιακός διευθυντής του ΟΛΘ, έχοντας την ευθύνη της καθημερινής λειτουργίας του λιμανιού, την οποία και θα διατηρήσει από την αναβαθμισμένη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο κ. Cupolo διαθέτει εμπειρία άνω των 20 ετών στη λιμενική βιομηχανία, τόσο εντός της Ιταλίας όσο και στο εξωτερικό, σε εταιρείες-κολοσσούς όπως οι Maersk Line, Maersk Logistics και APM Terminals.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Με απώλειες 6% στη διακίνηση containers και 31% στο συμβατικό φορτίο έκλεισε το β’ τρίμηνο του 2020 για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η διοίκηση της ΟΛΘ, πάντως, εκτιμά πως το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο και συνολικά δεν επηρεαστεί σημαντικά η κερδοφορία της εταιρείας για το έτος.

Όπως είπε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Henrik M. Jepsen, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων οι επιπτώσεις της πανδημίας άρχισαν να γίνονται εμφανείς στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου δεν επηρεάστηκαν σημαντικά λόγω κυρίως τον πολύ καλών επιδόσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Συνολικά στο α’ εξάμηνο η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 1% και του συμβατικού φορτίου κατά 19%, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019.

"Παρακολουθούμε τις εξελίξεις ενόψει της έλευσης του δεύτερου εξαμήνου, όλα θα εξαρτηθούν από το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης", σημείωσε ο κ. Jepsen, εκτιμώντας πως εντέλει ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν θα είναι σημαντικός σε επίπεδο κερδοφορίας.