ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Οικονομία
Προϋπολογισμός 2020: Φόβοι για νέο φρένο στα έσοδα του Ιουλίου
Ημερομηνία: 31 Ιουλίου 2020 10:57:27


Αγωνία για τα έσοδα του Ιουλίου, καθώς η πτώση του τουρισμού σε συνδυασμό με τη νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μεγαλώνει τις πιθανότητες για νέο «φρένο» στα έσοδα τον Ιούλιο.

Το ενδιαφέρον για βελτίωση της εικόνας στα έσοδα εστιάζεται στον Αύγουστο, οπότε και εκτιμάται μικρή άνοδος του τουρισμού σε σχέση με τον Ιούλιο. Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα (τον Αύγουστο) θα «φανούν» στα κρατικά ταμεία και τα χρήματα που θα εισρεύσουν λόγω της καταβολής των πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου να παρατηρηθεί βελτίωση της εικόνας στα έσοδα, κάτι το οποίο παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, καθώς κάποιοι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μπορεί να επιλέξουν να καταβάλουν είτε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος είτε να πληρώσουν εφάπαξ κερδίζοντας την έκπτωση 2% που προβλέπεται.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν λιγότερα κατά 3,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2020. Όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, τον Ιούνιο ήταν μειωμένα κατά 569 εκατ. ευρώ, 20% περίπου λιγότερα σε σχέση με το στόχο που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών σημείωναν ότι η πτώση ήταν μικρότερη από αυτήν που είχε υπολογιστεί στο πρόγραμμα σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν στο τέλος Απριλίου.
 
 

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για νέα μέτρα στήριξης ειδικά στον τομέα του τουρισμού στις αρχές του Φθινοπώρου. Η αρχή θα γίνει με τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με ακόμα 1 δισ. ευρώ. Η σχετική εφαρμογή στην ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον Αύγουστο και οι εκταμιεύσεις στους δικαιούχους θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο. Οι δικαιούχοι θα καθοριστούν με βάση την πορεία του τζίρου τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Παράλληλα, στο τέλος του καλοκαιριού θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πώς κινήθηκαν τομείς που συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία όπως τουρισμός (με το σύνολο των επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται), εξαγωγές, κ.α. προκειμένου να συνταχθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021.

Πηγή: naftemporiki.gr