ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Οικονομία
Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Στο 2%-2,1% η ανάπτυξη το 2018
Ημερομηνία: 17 Μαϊου 2018 14:02:00


Την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης 2% - 2,1% φέτος μετέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά ζητήματα.

Ανέφερε ότι αυτή η εκτίμηση είναι σε συμφωνία με τους θεσμούς. Ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πάντως ότι και με την νέα πρόβλεψη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται και όπως είπε το ζήτημα που τίθεται είναι ποιά θα είναι η υπέρβαση.

Εκτίμησε ωστόσο η ίδια πηγή ότι δεν αναμένεται μεγάλη δημοσιονομική υπέρβαση για το 2019. Εξήγησε ότι η υπέρβαση έχει σχέση με τη μελλοντική δυνατότητα για μείωση φόρων ή για στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες.

Ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα. Πλέον εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από 2,9% προηγουμένως.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου". Εξ ίσου απόλυτος ήταν όμως και για τις περικοπές στις συντάξεις:

Όταν ρωτήθηκε για τις περικοπές του 2019 απάντησε "τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν".

Ωστόσο, μίλησε επίσης και για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που όπως είπε θα εφαρμοσθούν και τα 2 έτη.

Αναφορικά με την αναθεώρηση στο ΑΕΠ, είπε ότι λήφθηκαν υπ' όψιν αυτές οι αναθεωρήσεις για τη συμφωνία στα δημοσιονομικά. "Θα έχουμε SLA μην έχετε καμία αμφιβολία" ήταν η εκτίμησή του για τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.