ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Οικονομία
Ντράγκι: Δεν μπορούμε να κηρύξουμε τη νίκη ακόμη
Ημερομηνία: 8 Μαρτίου 2018 16:29:53


Με ταχύτερους των αρχικών εκτιμήσεων ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, όπως επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, που ακολουθεί τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω του στόχου του 2%, ενώ αναγνώρισε ότι ο αυξανόμενος εμπορικός προστατευτισμός συνιστά κίνδυνο. «Δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πληθωρισμός υπολογίζεται ότι θα παραμείνει κοντά στο 1,5% για το υπόλοιπο του έτους. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να απέχει από το στόχο καθιστά αναγκαία την διατήρηση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ, όπως τόνισε ο κ. Ντράγκι, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος.
 
Δεν σχολίασε πάντως περαιτέρω την ανατίμηση του ευρώ και το εάν αυτό αποτελεί απειλή για τις εξαγωγές και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
 
O Ιταλός τραπεζίτης ερωτηθείς για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποίησε πως οι μονομερείς ενέργειες στο εμπόριο είναι επικίνδυνες. Πάγια θέση της ΕΚΤ, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι ότι οι εμπορικές διαμάχες θα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο πολυμερών σχηματισμών.

Σημείωσε δε πως επιθετικές κινήσεις προστατευτισμού κατά συμμάχων δημιουργούν ανησυχία συνολικά για τις διεθνείς σχέσεις, καθώς εγείρουν το ερώτημα: «Τελικά ποιοι είναι οι εχθροί;».

O πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά σημείωσε πως μία γενική συμβουλή προς τις χώρες με υψηλά χρέη είναι ότι θα πρέπει να επιμείνουν στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η αντίδραση των αγορών.
 
Νωρίτερα στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αποφάσισε να μην συμπεριλάβει την μακροχρόνια δέσμευσή της για αύξηση των αγορών ομολόγων, εάν χρειαστεί. Έδωσε έτσι σήμα ότι κάνει ακόμη ένα βήμα - έστω και μικρό- προς την έξοδο από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Αυτό πυροδότησε την άνοδο του ευρώ και έθεσε υπό πίεση ομόλογα και μετοχές.