ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Οικονομία
Τσίπρας: Ο ευρωπαϊκός Νότος δεν μπορεί να είναι στο περιθώριο
Ημερομηνία: 14 Σεπτεμβρίου 2017 13:39:34


Την ανάγκη οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου να πρωταγωνιστήσουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.
 
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στον διάλογο αυτόν καλούμαστε να τοποθετηθούμε βάζοντας και την οπτική των λαών του Νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν. «Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε.
 
Σχετικά με το όραμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αναγέννηση της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «σε πολλά σημεία συμφωνούμε» και πρόσθεσε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.

Όπως είπε με τον Ιταλό ομόλογό του συζήτησαν για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία αλλά και για τις ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κάνοντας ειδική αναφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
 
Αυτές τις επενδύσεις θέλουμε να τις πολλαπλασιάσουμε συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την πρόθεσή του να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και «να μην αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο συνέργειες χωρών του Βορρά και του Νότου».

Οι δύο πρωθυπουργοί, κατά τον κ. Τσίπρα, συζήτησαν για το προσφυγικό καλώντας την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι η προσφυγική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες και αποκλεισμό αλλά με διαμερισμό της ευθύνης. «Δεν μπορούμε να συζητάμε την αναθεώρηση του Σένγκεν χωρίς αναθεώρηση του Δουβλίνου» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ειδικά, δε, για την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε σημαντική χώρα για την περιοχή καλώντας την να σταματήσει μια επιθετική ρητορική και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και αναφορές στον Αντόνιο Γκράμσι για τον οποίο είπε ότι «μου αρέσει να τον διαβάζω» κάνοντας ειδικές αναφορές σε ρήσεις του όπως ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που διαλύεται το παλιό και το καινούργιο πρόκειται να γεννηθεί.

Από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι τα οικονομικά της Ελλάδας μοιάζουν να πηγαίνουν καλύτερα και αυτό είναι σημαντικό γιατί επλήγη από την κρίση όσο καμία άλλη ευρωπαϊξκή χώρα.

Εξέφρασε, επίσης, την πρόθεση της Ρώμης να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να στηρίξει την Ελλάδα γιατί η προσπάθειά της έχει δώσει τους καρπούς της.

«Γιατί να μην υποστηριχθεί η τεράστια προσπάθειά σας;» αναρωτήθηκε ο κ. Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι ήρθε η στιγμή να κοιτάξει η Ευρώπη την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. 

Τάχθηκε ακόμα υπέρ της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και της σύστασης μιας θέσης ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών - θέση που υποστήριξε και ο Αλέξης Τσίπρας - χαρακτηρίζοντας φιλόδοξη την ομιλία Γιούνκερ για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης.