ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2010
Επιστολή σχετικά με τα μπλόκα των αγροτών

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο, με τους αγρότες να κόβουν τη χώρα στα δύο προκαλώντας προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Αναμφίβολα την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούν τα μπλόκα των αγροτών, που τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ενταθούν, επιτείνει και η ήδη προβληματική διακίνηση των εμπορευμάτων στο εσωτερικό οδικό δίκτυο ( λόγω των Τεμπών).

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν μας δίνει την πολυτέλεια να ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες ζημιές που δημιουργούνται από τη στάση που τηρεί μία συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Την ώρα που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στην διεθνή οικονομική ύφεση δέχονται ένα ακόμη ράπισμα καθώς δυσκολεύονται να εκτελέσουν παραγγελίες ενώ δεν είναι λίγες και οι ακυρώσεις αυτών.

Μάλιστα αυτές τις ημέρες και συγκεκριμένα από τις 22 έως τις 25 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται η «FURNIDEC», η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έδινε, έστω και πρόσκαιρη, ανάσα στην αγορά, ωστόσο πλέον κινδυνεύει με αποτυχία αφού το κλείσιμο των τελωνειακών σταθμών εμποδίζει τη μεταφορά προϊόντων αλλά και τη διέλευση, κυρίως, επισκεπτών γειτονικών χωρών.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κατανοεί τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως και τα πιεστικά προβλήματα άλλων κλάδων ωστόσο θεωρεί ότι μία τέτοια κινητοποίηση, είναι άτοπη.

Οι πρακτικές ομηρίας άλλων κλάδων αλλά και των πολιτών θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, υπό τον όρο ότι δεν βλάπτει άλλες κοινωνικές ομάδες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όταν δεν υπάρχει διέξοδος θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι που έχει θεσπίσει η πολιτεία. 

Το ΒΕΘ απευθύνει έκκληση για αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών με παράλληλη έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, ο οποίος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα προτού οι συνέπειες των κινητοποιήσεων γίνουν αξεπέραστες.

Η κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας υπαγορεύει συναίνεση και συνεργασία και κυρίως εγρήγορση , προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουμε τις ενέργειες που βλάπτουν τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΓΟΠΟΥΛΟΣ