ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Δελτία Τύπου
ΒΕΘ για αύξηση κατώτατου μισθού: Απαιτείται μείωση του μη μισθολογικού κόστους
Ημερομηνία: 29 Ιανουαρίου 2019 13:42:14


Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, όμως όπως επισημαίνει για να υλοποιηθεί, χωρίς παρενέργειες για τις επιχειρήσεις, απαιτείται η μείωση του μη μισθολογικού κόστους με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Αναμφίβολα ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων έπρεπε να βελτιωθεί, ωστόσο η αύξηση του κατά 11% όπως ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός, δημιουργεί προβληματισμό ειδικά στους μικρομεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες, για το πώς θα τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν. Και αυτό γιατί καλούνται να καταβάλουν αυξήσεις από το ήδη περιορισμένο πορτοφόλι που διαθέτουν, το οποίο στερείται τραπεζικής χρηματοδότησης, επιβαρύνεται με εξοντωτική φορολόγηση, αυξημένα εργοδοτικά κόστη και ασφαλιστικές εισφορές. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και τις αποδοχές όσων α΅είβονται ΅ε τον υποκατώτατο, καθώς και ΅ια σειρά από επιδό΅ατα και α΅οιβές, διαμορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού το΅έα» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως το ύψος των μισθών πρέπει να συνδέεται με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και όχι από τις επιθυμίες της εκάστοτε κυβέρνησης.

«Πάγια θέση μας είναι και παραμένει πως για τη βελτίωση των οικονομικού κλίματος, που αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα επιχειρηματία και εργαζόμενου, απαιτούνται δομικές αλλαγές στη φορολογία και στις εισφορές που συνδέονται με την εργασία»  καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.