ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Δελτία Τύπου 2013
ΒΕΘ: Να σπάσει το απόστημα των συμμοριών που λυμαίνονται τη Σίνδο
Ημερομηνία: 3 Δεκεμβρίου 2013 13:07:45


Την επιτακτική ανάγκη να σπάσει, άμεσα, το απόστημα των συμμοριών που λυμαίνονται τη δυτική Θεσσαλονίκη, αφαιρώντας, πρώτες ύλες από επιχειρήσεις της περιοχής, επανέλαβε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατά την παρέμβασή του στη σημερινή σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρος Καράογλου.

Κατά τη συνάντηση, όπου τέθηκαν επί τάπητος η αντιμετώπιση των φαινομένων κλοπής και καταστροφών σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχής της Σίνδου, η πάταξη του παραεμπορίου και η επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε η σύσταση μικτών κλιμακίων προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους στους αποδέκτες των κλοπιμαίων, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ η απόφαση, που ήταν και αίτημα του επιμελητηρίου, είναι μεν προς τη θετική κατεύθυνση, ωστόσο απομένει να δούμε ποια θα είναι και αν θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ληστρικές διαθέσεις των γνωστών - αγνώστων έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα το ΒΕΘ, το οποίο είχε ζητήσει πρόσφατα με επιστολή του προς τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης συνάντηση φορέων για το επίμαχο θέμα, να γίνεται συνεχώς αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών από μέλη του που πέφτουν θύματα των ληστοσυμμοριών, που δρουν ανεξέλεγκτα αποσπώντας, κατά κύριο, ορειχάλκινα και γενικότερου ενδιαφέροντος μεταλλικά προϊόντα και υλικά.

«Το ζήτημα είναι γνωστό. Έχουμε κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις προκειμένου να μπει ένα τέλος στη δράση του αμαρτωλού κυκλώματος, που το μόνο που κατορθώνει είναι να καταφέρει ένα ακόμη καίριο πλήγμα στη λαβωμένη επιχειρηματικότητα. Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες μας μοιάζουν με φωνή βοώντος εν τη ερήμω, καθώς δεν έχει γίνει το παραμικρό, αντίθετα το φαινόμενο εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα έχουμε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας ότι «η περίοδος των επισημάνσεων έχει παρέλθει. Πλέον κάθε αρμόδιος θεσμοθετημένος φορέας της πολιτείας είναι υποχρεωμένος να πράξει τα δέοντα, ώστε συντονισμένα να επιβληθεί το αυτονόητο».

Γάγγραινα το παραεμπόριο

Και αν οι ληστρικές επιθέσεις σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Σίνδου αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα για το καθημαγμένο επιχειρείν της πόλης, το παραεμπόριο είναι η πολυετής γάγγραινα που απειλεί την αγορά και μέχρι σήμερα δεν μοιάζει να μπορεί να καταπολεμηθεί. «Χιλιάδες προϊόντα, αμφίβολης προέλευσης, χαμηλής ποιότητας κατακλύζουν τους πιο εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, υπονομεύοντας, τη λειτουργία των νόμιμων, στεγασμένων και υπαίθριων εμπορικών επιχειρήσεων» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η διαιώνιση αυτής της κατάστασης στερεί σημαντικούς πόρους από το ελληνικό δημόσιο, ενώ ενισχύει την αίσθηση εγκατάλειψης και ατιμωρησίας στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ «το ζητούμενο για την αποτελεσματική πάταξη του παραεμπορίου είναι η δημιουργία ενός νέου οργάνου που θα έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για να φέρει σε πέρας το έργο αυτό». Συγκεκριμένα προτείνεται η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων των συναρμόδιων υπηρεσιών σε ένα όργανο, με την ονομασία "Σώμα Ελέγχου και Δίωξης Παραεμπορίου" (ΣΕΔΙΠ), στο οποίο θα προΐσταται Ειδικός Γραμματέας, και θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Το κυκλοφοριακό δυνάστης για τον πολίτη

«Τα αυτοκίνητα, ειδικά τις ώρες αιχμής, πνίγουν την πόλη. Τα σταθμευμένα ΙΧ συχνά μετατρέπουν πολυσύχναστους δρόμους σε παρκινγκ, η δημοτική αστυνομία καταργήθηκε, το μετρό μοιάζει με μακρινό όνειρο. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση ο πρόεδρος του ΒΕΘ τονίζοντας ότι λύσεις όπως της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας δεν λύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Κύρια ζητούμενα, σύμφωνα με το ΒΕΘ, είναι η εφαρμογή ενός νέου, χρηστικού, συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, η άμεση ολοκλήρωση του μετρό που έχει καθυστερήσει αξιομνημόνευτα, η λελογισμένη χρήση του ΙΧ και η απόκτηση κυκλοφοριακής συνείδησης, προκειμένου να μην παρκάρει ο καθένας, όπου επιθυμεί αδιαφορώντας για το κυκλοφοριακό χάος που πιθανόν να δημιουργήσει.