ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Δελτία Τύπου 2012
Ανάσα τα 44 δις. ευρώ για την οικονομία υπό... προυποθέσεις
Ημερομηνία: 27 Νοεμβρίου 2012


Για μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ευρωζώνη σχετικά με το ελληνικό χρέος, μετά από πολλούς μήνες αβεβαιότητας για την Ελλάδα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος αναφερόμενος στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, που άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης - μαμούθ των 43,7 δισ. ευρώ, απομακρύνοντας το φάσμα της χρεοκοπίας από τη χώρα.
 
«Έστω και καθυστερημένα, και μετά από μία συνεδρίαση –θρίλερ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προχώρησαν σε συμφωνία για πακέτο μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, καθώς και για την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δις. ευρώ. Έστω και την ύστατη στιγμή η Ευρώπη κατάλαβε ότι η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, οξύνει το ελληνικό πρόβλημα και μεγεθύνει τις κερδοσκοπικές δράσεις από τις αγορές» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση του ελληνικού ζητήματος αφορά στο σύνολο της ΕΕ, την ώρα, μάλιστα, που όπως ομολογούν τόσο η Τρόικα, όσο και ευρωπαίοι ηγέτες η χώρα μας έχει αποδείξει την αξιοπιστία της, υλοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις της, παρά το γεγονός ότι είναι σκληρές για την ελληνική κοινωνία.
 
«Η εκκρεμότητα των αποφάσεων των δανειστών, όλο αυτό το διάστημα έβαλε «στο ψυγείο» την αγορά που ασφυκτιεί από την έλλειψη ρευστότητας. Η χθεσινή απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, αναμένεται να σημάνει την ενεργοποίηση του προγράμματος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αρχίσει η διαδικασία δανειοδότησης των επιχειρήσεων που έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει από τα δανεικά αλλά από την επίμονη και σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει στο εσωτερικό της χώρας. Το Eurogroup διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο για το ελληνικό χρέος, στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την εθνική ανάκαμψη. Σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθούν όλες οι θυσίες στις οποίες έχουμε υποβληθεί μέχρι σήμερα» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.